Scrisoare pentru elevii care dau bacul

Scrisoare pentru elevii care dau bacul

Hey tu, liceene,

Mai ai mai puțin de o lună până termini cu liceul pentru totdeauna, cu materiile pe care nu le-ai suportat, cu profii care nu te înțelegeau și cu colegii care îți puneau nod în papură. Probabil ești stresat, speriat și obosit, vrei doar să scapi ca apoi să mergi pe drumul care ți-l dorești: poate facultate, poate vrei să îți cultivi talentul sau poate vrei să călătorești. Până să ajungi în acel stadiu, mai ai un ultim hop de trecut, și anume bacalaureatul, acel balaur care ți-a mâncat fericirea în ultima jumătate de an, care te-a făcut irascibil și depresiv, care ți-a provocat insomnii și ți-a omorât neuronii. Ai făcut variante peste variante, părinții tăi ți-au plătit meditații, fie ca să ai nota maximă, fie ca să înțelegi care-i treaba cu materia care îți dă bătăi de cap, iar tu încă îți faci griji – iar grijile se intensifică mai ales dacă ai de învățat în paralel și pentru o facultate care are admitere prin examen.

Crezi că acest bau bau este cel mai greu lucru care ți se poate întâmpla în viața asta, iar apoi vine un student care se dă deștept să îți râdă în față “Haha, good one! Hai nu te mai plânge că după ce dai la facultate o să îţi doreşti să mai fi dat bacul de cinci ori pentru fiecare examen din sesiune.”. Este la ordinea zilei ca studenţii să se plângă de examenele lor, aş fi ipocrită să spun că eu nu o fac (serios, mi-ai văzut instastory-urile?) Da, sesiunea este grea. Da, bacul este greu. Am trecut printr-un bac şi prin trei sesiuni şi jumătate până acum (sunt în sesiune în momentul acesta) şi nu cred că există termen de comparaţie între ele, pentru că sunt două lucruri total diferite. Nu trebuie să te sperie facultatea dacă auzi de la cei mai mari că sesiunea este diavolul sub formă de chestii scrise şi nu trebuie să te sperie bacul doar pentru că ai senzaţia că este cel mai greu lucru din viaţa ta. În momentul acesta este, dar o să treci cu bine de el. Pentru mine, bacul a fost cel mai greu examen pe care l-am avut până când l-am dat. Poate mai greu decât fiecare sesiune, dar este discutabil. Nu din cauza complexităţii lui, ci pentru că am avut de învăţat pentru el informaţii cumulate în patru ani, suprimate în trei teste şi pentru că nu mă vedeam profesând pe viitor în niciuna din materiile din care am dat bacul, deşi la momentul respectiv încercam să îmi induc contrariul, iar contrariul mă speria.

Toţi trebuie să avem cele 12 clase pentru că aşa zice sistemul, să învăţăm la materii total irelevante şi să fim evaluaţi din cele mai stupide detalii ale lor. Deşi unele lucruri din acele materii fac diferenţa dintre cultura generală a unui elev care a avut media peste opt în liceu şi a unuia care a chiulit de la acele ore, punctul culminant în care te pot ajuta acele informaţii pe viitor ar fi atunci când o să încerci să vrăjeşti persoana de care îţi place. Nu există nicio facultate care să ceară media pe cei patru ani de liceu. Nici pe clasa a 12-a. Sper că atunci când învățai din greu la bio ca să iei o notă mai mare de șase deși te amețea materia și voiai să leșini, luai o pauză și te odihneai. Eu am făcut asta abia doar într-a 12-a, când m-am deșteptat. Regret asta acum. Sunt de acord cu faptul că de mici suntem puşi în situaţia să învăţăm din o mulţime de materii, pentru a ne da seama care ne place cu adevărat şi care nu. Într-adevăr, poate ar trebui redus numărul de ani în care le studiem pe toate şi timp de câţiva ani să putem alege strict materiile pe care vrem să le studiem pe mai departe, dar dacă în acei ani situaţia s-ar schimba la 180 de grade? Dacă nu mai suporţi şcoala şi aştepţi să scapi de ea, ar fi bine să alegi pentru viitor ceva ce chiar o să îţi placă.

Te sperie viitorul? Te sperie presiunea pusă pe tine de oameni legată de ce vei face cu viața ta? Ia-ți un an liber după bac. Călătorește, fă voluntariate, implică-te în comunitate, devino influencer sau ocupă-te de tine. Poate ești nehotărât ce vrei să faci mai departe. La 18 ani este okay să fii. Dacă simți că nu ești hotărât 100% cu ce vrei să faci pe viitor, este bine să îți iei un an liber, ca să îți dai seama  ce vrei să faci. Poate vei merge să studiezi chiar și în străinătate, iar în momentul de față nici nu te gândești la asta. De partea cealaltă, dacă te-ai gândit exact ce vei face pe viitor, dacă înveți pentru admitere și dacă ești pasionat de acel domeniu, go for it! Pornind de la clişeul “Dacă îţi place ceea ce faci, nu o să lucrezi o zi din viaţa ta.”, pe asta se bazează şi facultatea: dacă îţi place domeniul pe care l-ai ales, o să înveţi din plăcere. Dacă este ceva foarte complex, dar cu care simți că rezonezi, cum este triunghiul sacru informatică-medicină-drept, știi că învățatul va fi worth it. Iar dacă te gândești să dai la o astfel de facultate doar pentru că mama și tata te-au obligat, eu zic să îi convoci într-o ședință generală pe mama și tata, pentru că viitorul ți-l alegi tu, nu ei. Ceea ce ei zic că este bine pentru tine, te poate băga în depresie pe viață dacă nu ești sigur de deciziile tale. Ia atitudine!

Bacul nu este chiar atât de greu. Facultatea nu va fi atât de grea, dacă alegi ceva ce îți place. Dă bacul, respiră. Take a year off if needed. Ai voie să greșești. Dacă dai admiterea acum, baftă multă! Dacă mergi să călătorești, have fun! Nu uita să te distrezi după și să te recompensezi pentru că ai trecut de hopul ăsta care te-a ținut din scurt timp de patru ani:liceul. Eu cred în tine. Ești un om minunat și o să faci tot ce îți propui.

 

Cu sinceritate,

o fostă elevă speriată de viitor, actuală studentă care nu regretă că și-a schimbat traiectoria în ultimul moment

 

 

Comment ( 1 )

  • Mădălina

    Salut, Anca. Mi-a plăcut articolul şi pot să spun că m-a ajutat în sensul alegerii profilului la liceu. La fel cum ai spus tu, daca ne alegem bine profilul/facultatea o sa invatam din placere. Nu vreau sa petrec patru ani in care sa invat la materii cu care nu am nici o legatura. Mersi

Leave a Comment